Bir Efsane: Sagrada Familia

Sagrada Familia hakkında gördüğünüz hiçbir fotoğraf, onu tarife girişecek hiçbir yazı karşı karşıya geldiğinizde yaşayacağınız hayretin ve hayranlığın yanına yaklaşamayacak. Önce bunu söyleyerek başlamak gerek. Zira öyle bir yapı ki ilk tanıştığınız anda ya öylece durup kalacak ya da gözlerinizi açabildiğiniz kadar açmak isteyeceksiniz. Uzansanız dokunacak kadar görkemli ama dokunmaya kıyamayacağınız kadar etkileyici… Aslında amaç yapıyı övmek ya da göklere çıkarmak değil onu önce Gaudi, sonra projeyi devralanlar fazlasıyla yapmış. Tüm bu benzetmeler, katedralin farkını ve etkisini küçük de olsa hissettirebilmek için… Yazıyı okuduktan sonra videoya tıklayıp Barselona bölümümüzü izlemeyi de unutmayın; en güncel görüntülerini bulabilirsiniz.

Sagrada Familia, dünyanın en ünlü ve görkemli dini yapılarından biri. Tam adı “Templo Expiatorio de la Sagrada Familia” olan yapı “Kutsal Aile Kefaret Tapınağı” anlamına geliyor. 1984 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine kabul edildi.

İnşası 1882 yılında başlamış ve hala tamamlanamamış. Şimdilik bitmesi için öngörülen tarih 2026. Her gün hummalı bir çalışma var burada. Ama bir yandan da ziyarete açık. Çok önemli bir not; sadece online bilet alarak girebiliyorsunuz. Eğer kontenjan dolmuşsa, onu da almanız mümkün değil. O yüzden Barselona seyahati planlarken, biletinizi erkenden almakta fayda var.

Katalan mimarisinin hayranlık uyandıran bu katedrali bittiğinde, irili ufaklı 18 kulesi olacak. Yapının 3 ikonik cephesi var. Doğuda Hz. İsa’nın doğumuna adanan Nativity (Doğuş); batıda çarmıha gerilişi anlatan Passion (Tutku), güneyde ise Glory (İhtişam) cephesi yükseliyor.

Farklı mimari üslupların izlerini görmek mümkün olsa da bütün itibariyle başka hiçbir esere benzemeyen çok detayı var. Meyvelerin yer aldığı süslemeler, heykel sanatının çağdaş örnekleri, dantel gibi işlenmiş taş duvarlar, peri bacalarını andıran kuleler, iç mekanda kullanılan renkler ve dahası…

 

Neden bunca yıl boyunca bitirilemediği sorusunun birçok yanıtı var. Ama en önemlisi, önce Gaudi’nin ölümü sonra iç savaş ve 2. Dünya Savaşı yılları nedeniyle inşaat epey kesintiye uğramış. Daha da kötüsü, Gaudi’ye ait orijinal çizimler büyük oranda hasar görmüş.

Dünyaca ünlü Katalan Mimar Antoni Gauidi, ömrünü buraya adamış. 1883 yılında henüz 31 yaşındayken proje için çalışmaya başlayan mimar, tam 43 yıl boyunca bu göreve devam etmiş. Hatta son yıllarda burası için bağış toplama çalışmalarını bizzat yapmış. Bir sabah katedrale gelmek üzere yola çıktığında tramvay çarpması sonucunda 74 yaşında hayata veda etmiş.

Sagrada Familia hakkında daha fazlası için LEA Journeys danışmanlarından Tarihçi-Profesyonel Rehber Saffet Emre Tonguç’un Ayrıcalıklı Rotalar – Barselona bölümünü izleyebilirsiniz.

Programı izlemek için tıklayın.